2016.01.08. Brókercégek: megkezdődik a TBSZ és NYESZ számlák kifizetése is

Mindhárom eljárás alá vont brókercégnél megkezdődik a tartós befektetési és nyugdíj-előtakarékossági számlákon nyilvántartott, meglévo vagyonelemek kiadása az ügyfelek részére. Az ügyfelek szabadon dönthetnek, hogy egyéb számlára kérik a kifizetést teljesíteni, vagy a lekötés megszakítása nélkül egy másik szolgáltatónál vezetett tartós befektetési vagy nyugdíj-elotakarékossági számlára utalást kezdeményeznek. A hatályos jogszabályok alapján egyik kifizetés sem eredményez adófizetési kötelezettséget.
A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatja a BUDA-CASH Zrt. „f.a.”, a QUAESTOR Értékpapír Zrt. „f.a.” és a Hungária Értékpapír Zrt. „f.a.” ügyfeleit, hogy mindhárom eljárás alá vont társaságban megindul az úgynevezett tartós befektetési számlával (TBSZ) és nyugdíj-elotakarékossági számlával (NYESZ) rendelkezok részére a vagyonelemek kiadása.
A felszámoló mindhárom brókercégnél azonos jogértelmezés mentén jár el, és a következőkre hívja fel az érintett ügyfelek figyelmét.
A TBSZ vagy NYESZ számlával rendelkező ügyfeleket a felszámoló ezúton nyilatkozattételre hívja fel. Az érintettek kérhetik, hogy az eszközeiket jogfolytonosan egy másik szolgáltatónál vezetett TBSZ vagy NYESZ számlára adja ki a felszámoló. Ez esetben az ügyfél dönthet úgy, hogy
• egy másik szolgáltatónál új TBSZ vagy NYESZ számlát nyit, és arra kéri a kiadást, vagy
• kéri a megszűnő számlával azonos évben máshol kötött és azonos típusú szerződéseinek összevezetését.
Fontos tudni, hogy új számla nyitás esetében sem indul új gyujtőév, az így nyitott TBSZ vagy NYESZ számla a megszűnővel azonos évben kötöttnek minősül. Az ügyfél kérheti a felszámolás alatti társaságnál lévő TBSZ vagy NYESZ számlán lévő eszközeinek egyéb számlájára történo kiutalását is. Ebben az esetben a hatályos Szja. törvény alapján a kifizetés nem eredményez adófizetési kötelezettséget, továbbá az ügyfél nem esik el a megszűnő NYESZ számlára befizetett összeg utáni adó feletti rendelkezés lehetőségétől sem.
A felszámoló minden esetben gondoskodik az átutaláshoz szükséges lekötési igazolások kiállításáról.
A TBSZ vagy NYESZ számla feletti rendelkezésre vonatkozó nyilatkozatok az alábbi elérhetőségről tölthető le:
A QUAESTOR Értékpapír Zrt. „f.a.”-nál vezetett TBSZ, illetve NYESZ számlán található eszközök kiadásának kért módjáról szóló nyilatkozat

Közlemény letöltése

QUAESTOR Értékpapír és Befektetési Zrt. "f.a."
Webdesig: ItJump Kft.